Inaczej , wycieraczki się wyłączają w zależności jak je ustawisz manetką , chyba że ustawiłeś na ciągłą pracę a one robią sobie odpoczynek kiedy chcą , w tedy opcja jak opisali koledzy wyżej.
[O1] Sprężarka klimatyzacji, sprzęgło sprężarki
Zwiń
X
-
[O1] Sprężarka klimatyzacji, sprzęgło sprężarki
Rok temu przy wymianie oleju, okazało się że sprzęgło z sprężarki leżało na dolnej osłonie pod silnikiem. Po wymianie oleju sprzęgło założono i wszystko śmigało. W wakacje klimatyzacja/sprężarka zaczęła hałasować i przestała działać. Podjechałem do warsztatu zdjęli osłonę odkręcili sprzęgło klimatyzatora i okazało się że wyślizgał się wieloklin na sprzęgle.
Pomyśleliśmy, że to może wina tego że pół roku wcześniej spadło to sprzęgło.
Zamówiono nowe sprzęgło w sierpniu, założono i wszystko działa. Przeszedł grudzień pojawiły się identyczne dźwięki/hałasy z klimatyzacji. Podjechałem na warsztat i ta sama sytuacja, na czteromiesięcznym sprzęgle wyślizgał się wieloklin.
Dzisiaj zostanie zamontowane nowe sprzęgło. Jeżeli ponownie się wyślizga wieloklin to co dalej robić?
Kupić nową sprężarkę? Koszt nowej ok tysiąc złotych, kupić używaną gdzie nigdy nie wiadomo w jakim stanie ona jest, czy może da się to jakoś zregenerować?
Wieloklin na który nakłada się sprzęgło w klimatyzacji jest w stanie idealnym, nie jest nic wyślizgany tj. materiał w sprzęgłach był strasznie miękki. Wydaje mi się że wieloklin na który nakładane jest sprzęgło może "chodzić" nierówno, ale czego to może być powodem?Załączone pliki
-
-
Identyczny objaw u mnie , z tym że u mnie padło sprzęgło a wieloklin był wytarty prawie do "gołego".
Spowodowało to uszkodzenie wentylatora (połamało łopaty) , niestety bez kosztownej wymiany się nie obyło.
A co najlepsze klimatyzacja nie wydawała z siebie dziwnych dzwięków.
A przy awarii posypały się iskry w dość sporej ilości ....Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Witam
Mam pytanie co do sprężarki klimatyzacji...
Tak wygląda moja i ma nr jak widać na zdjęciach 1J0 820 803 K
Czy mogę zamontować sprężarkę z inną literą na końcu ??
Na allegro znalazłem z końcówkami F, J.... czy taka będzie pasować
I mam jeszcze pytanie czy przy wymianie sprężarki wypadało by wymienić osuszacz ?
Bo tak słyszałem, że jeżeli klima nie była używana to należy to zrobić... ??
taki będzie ok ?
Komentarz
-
Komentarz